Учи се от грешките си!

on .

 „Учи се от грешките” си казва една поговорка- мъдри думи, но често ги забравяме. Но тези думи показват единствения възможен път. Ако успеем да се отнасяме към грешките като част от усвояването на новото, без да се отказваме и обезсърчаваме, успехът е сигурен.

Грешките са неизбежни. Всяка грешка може да е полезна– за да се научи нещо ново, да се подреди механизъм, да се смени посоката....Поне знаем какво” да не правим”, какво не действа, какво е неефективно и дори да продължим без промени напред, пак е напред!

Способността да се развиваме и бързината на развитие във всички сфери зависят от умението ни да приемаме спокойно грешките, да ги „използваме”, превръщайки ги в богатство, в стълба към целта. Този начин на използване на грешките е изключително продуктивен.И обратно, грешката се превръща в препядствие, когато се обезкуражаваме и губим вяра в себе си, изоставяме начинанието и още по- лошо, не искаме да правим каквото и да било от страх да не сгрешим!

Забележете, че всички грешки имат нещо общо, а това е лошо управление.Тук стигаме до един от най- съществените въпроси:” Как се отнасяме към грешките?” На всички ни се иска да не правим грешки. Те винаги са неприятни и унизителни. Би било чудесно, ако можехме да прочетем някоя книга със заглавие „ Как се прави...” ,след което от първия опит да се справим перфектно. Но не става така. Може цял живот да четете книги, за да се подготвите( което, слава богу, помага), но когато опитате на практика да направите нещо, рано или късно се появяват грешките.Неизбежно е, но не е фатално.

 

Проблемът не е в грешките, а начина, по който се отнасяме към тях.

 

 

 

 

 

Съвет: Винаги си казвайте, че ГРЕШКАТА Е ДОБРЕ ДОШЛА!