Как да подобрим организаторските си умения?

on .

По-добрите организационни умения са от полза, не само, за да свършиш повече неща, но и да намалиш напрежението. Неорганизираните хора често имат объркани мисли и в резултат на това са далеч по-малко ефективни. Някои хора смятат, че неподреденото бюро е нещо нормално, но истината е, че нещо толкова просто може да доведе до липса на продуктивност, а в случай, че си предприемач – дори и до липса на пари.

 

Затова ние тук предлагаме няколко начина да повишиш (само)организираността си.

 

Първо, научи се да сортираш нещата. Ако работиш върху проект, който преминава през различни фази, най-ефективният начин да организираш изпълнението му е като направиш схема, разделяйки го на части, които трябва да бъдат изпълнявани стъпка по стъпка. Когато имаш изградена методика, можеш да започнеш и да завършиш проекта си бързо, без да си създаваш затруднения и без нещата да се объркат.

 

Организационните качество са изключително важни, когато става дума за работното място. Разхвърляното бюро, от една страна, намалява продуктивността ти, а от друга – може да бъде тълкувано от околните като индикатор за липса на професионализъм от твоя страна. Затова, сдобий се с органайзери, класьори и въобще повече места, на които да държиш нещата си. Въпросът е те да бъдат ранжирани по такъв начин, че след това да не изпитваш затруднение да ги намериш.

 

Подобряването на организационните умения не се заключава единствено до офиса или дома. Ти би могъл да организираш и времето, и мислите си. Организирането на мислите пък може да облекчи многократно живота ти и да го направи в по-силна степен под твоя контрол, а стресът и напражението ще бъдат редуцирани, тъй като ще умееш да планираш нещата предварително.